Το πότε και πώς ξεκίνησε η ιστορία της γούνας στην Καστοριά  και τη Σιάτιστα δεν έχει αποδειχθεί με βεβαιότητα: Άλλοι λένε ότι ήταν γνωστή από την αρχαιότητα, άλλοι πως οι Καστοριανοί και οι Σιατιστινοί διδάχθηκαν την τέχνη από τους γουναράδες της Οχρίδας ή τους Ισπανοεβραίους, αλλά η εκδοχή που κερδίζει έδαφος είναι ότι την επεξεργασία της γούνας τη διδάχθηκαν στην Κωνσταντινούπολη κατά τον 10ο  με 14ο  αιώνα.
 
Οι Καστοριανοί και οι Σιατιστινοί στις αρχές του 17ου  αιώνα δημιούργησαν μεγάλους εμπορικούς οίκους σε πόλεις της Ευρώπης και κυρίως στην Κωνσταντινούπολη. Το εμπόριο και η επεξεργασία των γουναρικών συνεχίστηκε και τους επόμενους αιώνες, οι γουναράδες πλούτισαν και έφτιαξαν τα μεγάλα τους αρχοντικά, στον πρώτο όροφο των οποίων λειτουργούσαν και τα γουναράδικα με μορφή οικοτεχνίας. Παράλληλα, ταξίδευαν σε όλον τον κόσμο και δημιούργησαν παροικίες.
 
Η χρυσή εποχή ήταν η δεκαετία του ΄70, όταν λειτουργούσαν 6.000 μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις στην περιοχή απασχολώντας 15.000 εργάτες. Τότε οι Καστοριανοί και οι Σιατιστινοί είχαν το δεύτερο υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στον κόσμο. Το πρώτο χτύπημα ήρθε το ΄80 με το κραχ των χρηματιστηρίων στην Ευρώπη και τον Αύγουστο του ΄98 ήρθε το δεύτερο πλήγμα, όταν υποτιμήθηκε το ρώσικο ρούβλι. Στην πτώση συνετέλεσαν και τα οικολογικά κινήματα που στρέφονταν εναντίον της γούνας, καθώς και η άνοδος της κινεζικής αγοράς. Σήμερα η αγορά προσπαθεί να ισορροπήσει αν και ο κλάδος έχει συρρικνωθεί: λειτουργούν 20 μεγάλες, 100 μεσαίες και περίπου 480 μικρές επιχειρήσεις στον Νομό.
domasfurs.gr.gr

Κεντρικό
4ο χλμ. Εθνικής Οδού Νεάπολης-Κοζάνης
Τ.Κ. 50001

domasfurs.gr.gr

Υποκατάστημα
28ης Οκτωβρίου 2 Νεάπολη Κοζάνης
Τ.Κ. 50001

domasfurs.gr.gr

Η Ιστορία της Γούνας
Το πότε και πώς ξεκίνησε η ιστορία..
Περισσότερα..